Baklava

98456274_248774056212562_4613502115283730432_n
Potrebno je:
3 jaja
1 šoljica za kafu ulja…oko 1 dcl.
3 šoljice mlakog mleka
oko 900 grama brašna
prstohvat soli
kašičica praška za pecivo
i još:
200 grama gustina

Fil: 400 grama mlevenih ili sitno seckanih oraha
3 kašike mlevenog keksa
3 kašike šećera

100 grama maslaca
2 dcl. ulja

Šerbet: 1 litar vode
1,200 grama šećera
2 vanilin šećera
1 limun

Priprema: jaja, ulje i mleko pomešajte viljuškom. Brašno prosejte, dodajte so i prašak za pecivo. Sipajte brašno postepeno u posudu sa jajima i mešajte kašikom. Kasnije nastavite da mesite rukom i umesite čvršće testo koje se ne lepi za prste. Testo podelite na tri jednaka dela. Od svakog dela testa napravite po deset jednakih loptica…ukupno 30. Loptice pokrijte krpom i ostavite da odstoje 15-tak minuta. Zatim uzmite 10 loptica (potrebno za prvu koru). Svaku lopticu rastanjite na male jufkice do veličine tanjirića za kafu…ako je potrebno pobrašnite (ja nisam, testo se lepo razvlačilo bez dodavanja brašna). Zatim svaku razvijenu jufkicu pospite gustinom sa obe strane i rukom premažite da svaki deo bude posut (beo od gustina). Sada oklagijom ponovo razvlačite do veličine većeg tanjira. Premažite jufku gustinom, razvucite, a zatim svaku sledeću na isti način i slažite jednu na drugu. Ponovo pospite sa gustinom i sve složene jufkice razvucite u jednu koru do veličine tepsije.
Tepsiju nauljite i stavite pripremljenu koru (jufku). Pospite polovinom pripremljenog fila koji ste izmešali.
Uzmite još deset loptica…ponovite proces i nanesite prostali fil. Isto to uradite sa preostalih dest loptica…za treću završnu koru.
Tako složenu baklavu isecite oštrim nožem na rombove.
Maslac otopite, pomešajte sa uljem i prelijte baklavu. Zagrejte rernu na najače (ja sam spustila rešetku niže) pecite na 180-200 stepeni oko 45 minuta (zavisi od rerne) ili dok blago ne porumeni. Pred kraj pečenja baklave skuvajte šerbet.
Vodu, šećer, vanilin šećer stavite u šerpu i pustite da provri, smanjite vatru i kuvajte još 5-10 minuta. Kad je šerbet skuvan dodajte isečen limun.
Pečenu baklavu izvadite iz rerne i prelijte šerbetom.
Baklava i šerbet treba da su vreli.
Pokrijte baklavu drugom većom tepsijom ili alu-folijom i ostavite da stoji da upije sav šerbet. Baklavu čuvajte na hladnom mestu.
Baklavu je najbolje pripremiti 1-2 dana pre služenja.
Tepsija za baklavu je obima 35 cm.




98033035_578771646355624_3387792885083537408_n

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s